ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Φάροι

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1889-1989 (Αυτοματοποίηση)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Σε λειτουργία

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Σποράδων

ΠΕΡΙΟΧΗ

Ακρωτήριο Γουρούνι

ΠΟΛΗ

Ακρωτήριο Γουρούνι Σκόπελος

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.2075890, 23.5933570

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο φάρος αυτός αρχικά, είχε επιλεγεί θέση ανέγερσης, βορειότερα της σημερινής, στη περιοχή “παλιοφάναρο” αλλά τελικά επιλέχθηκε να ανεγερθεί στο ακρωτήριο Γουρούνι που προσέφερε καλύτερη φωτοβολία. Πρωτολειτούργησε το 1889 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Έχει εστιακό ύψος 70 μέτρα (με ύψος πύργου τα 14 μέτρα) χαρακτηρισμένος ως καταδιοπτρικός Γ τάξεως. Εξέπεμπε σταθερό λευκό φως, ζωηρό και ασθενές, ποικιλλόμενο υπό μιας λευκής αναλαμπής ανά δυο λεπτά και φωτοβολία τα 20 ναυτικά μίλα, σύμφωνα με το φαροδείκτη του 1934. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1944, κατά την ανασυγκρότηση του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε από το δίκτυο της Δ.Ε.Η του νησιού και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός, έως το 1989, όταν αυτοματοποιήθηκε πλήρως. Σήμερα το χαρακτηριστικό του φάρου είναι τρεις λευκές αναλαμπές ανά 30 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 20 ναυτικά μίλια. Η ισόγεια κατοικία αποτελείται από τρια δωμάτια, χωλ, κουζίνα αποθήκη με συνολικό εμβαδόν 140 τ.μ. Πλησίον του κτιρίου υπάρχει φούρνος και W.C. Ο τετράγωνος πύργος του φάρου υψώνεται στο μέσον της βόρειας πλευράς του φαρόσπιτου. Όλο το κτίριο είναι κτισμένο με “πορί” , δηλαδή ηφαιστειακό τόφο, που είναι υλικό ελαφρύτερο από το λίθο. Πιθανός τόπος προέλευσης ήταν η Κίμωλος. Ο φάρος διατηρεί σε χρήση το αρχικό περιστροφικό μηχάνημα γαλλικής κατασκευής της εταιρείας “Sautter-Lemonier et cie” με έδρα το Παρίσι και με χρονολογία κατασκευής το 1887, καθώς και το αυθεντικό οπτικό. Η οργανική δύναμη του φάρου αποτελούνταν από έναν επιστάτη τάξεως Β και τρεις φύλακες α, β και γ τάξεως, σύνολο 4 άτομα.  Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού (1996)

ΠΗΓΕΣ

Παπαδόπουλου Γιώργου, Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις Ελληνικές Θάλασσες Εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 2015 Σκουλά Γιάννη, Φάροι φωτίζοντας τη νύχτα εκδόσεις Χριστάκη Αθήνα 2008 Υπηρεσία φάρων περιοχή 6 Φάρος Γουρούνι Σκοπέλου Υπηρεσία Φάρων Διαμονή στελεχών Π Ν σε φάρους Γουρούνι Σκοπέλου Ελληνικοί φάροι faroi.com Γουρούνι Σκοπέλου Απόφαση κήρυξης φάρου Γουρούνι ΦΕΚ 1915 Πίναξ οργανικής Δυνάμεως των φανών του Κράτους

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΦΑΡΟΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2020_07_1606).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης